La Petite Marguerite Bubble Performing & Play: Κοινωνική Δράση στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής της Αθήνας

στις

La Petite Marguerite Bubble Performing & Play: Κοινωνική Δράση στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής της Αθήνας

Η καλλιτεχνική – ερευνητική ομάδα La Petite Marguerite Bubble Performing & Play στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής της Αθήνας. Σκοπός αυτού του καλέσματος είναι η εφαρμογή μιας εξατομικευμένης παράστασης με σαπουνόφουσκες.

Ταυτότητα Παρέμβασης

Πρόκειται για μια μια εξατομικευμένη δράση, μια εικαστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε θεατής – μαθητής εισέρχεται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο και με αφορμή μια μουσική σύνθεση έχει στη διάθεσή του 5 – 7 ολόκληρα λεπτά για να δράσει και να ανακαλύψει τον εύθραστο κόσμο που δημιουργείται μέσα από το παιχνίδι με τις σαπουνόφουσκες.

Στόχοι

Η εξατομικευμένη αυτή παράσταση ενισχύει την ιδέα του παιχνιδιού με τις σαπουνόφουσκες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ταυτόχρονα στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο αισθητήριο του χώρου και του χρόνου. Με άλλα λόγια είναι μια καλλιτεχνική/ εκπαιδευτική πρακτική που εστιάζει στη δράση και καλεί όσους και όσες συμμετέχουν σε αυτή να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που σκέφτονται το μαζί και το χωριστά, το εδώ και το εκεί, το τώρα και το ύστερα.

Η εφήμερη ζωή της σαπουνόφουσκας σε αυτή τη περίπτωση γίνεται άλλοθι για περαιτέρω διερεύνηση:

  • της συναισθηματικής αλληλεπίδρασης
  • της κοινωνικής αλληλεπίδρασης
  • της μη λεκτικής επικοινωνίας
  • της αισθητηριακής | κινητικής προσέγγισης
  • των ορίων της Φαντασίας
  • της ανακάλυψης και της ενίσχυσης της Ιδέας του Παιχνιδιού κατ΄τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Διάρκεια

Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του project απαιτείται ελάχιστος χρόνος παραμονής του κάθε μαθητή 5 – 7 λεπτά.

Συντονισμός

Την παρέμβαση συντονίζουν η Βάσια Τσώτσου (PhD candidate, εισηγήτρια του Bubble Performing στην Ελλάδα) και ο Καριοφύλλης Γκροζούδης (Φωτογράφος και Bubble Artist) ιδρυτικά μέλη της ομάδας La Petite Marguerite Bubble Performing & Play. Η ομάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2012 και από τότε μέχρι σήμερα μέσα από τις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τις δημόσιες παρεμβάσεις, προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συμμετοχική δράση και την αμοιβαία αλληλεπίδραση και συνύπαρξη των ατόμων σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Βιογραφικό Ομάδας

Στην μέχρι τώρα της πορεία, η ομάδα έχει συνεργαστεί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Γ’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τα εργαστήρια ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία, Σχολεία Ειδικής Αγωγής [Αθήνα, Πειραιά, Αχαρνών, Άμφισας, Γιάννουλη Λάρισας, Βόλος], ΕΛΕΠΑΠ [Παγκρατίου, Θεσσαλονίκης] με υπηρεσίες και δίκτυα κοινωνικού χαρακτήρα [Άρσις, Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε, Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού, το Χαμόγελο του Παιδιού, Αποστολή], με Ερευνητικά Κέντρα, με Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και ανεξάρτητα φεστιβάλ.

Αναφορικά με την δράση

* Το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο

* Ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός σχολείων που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάιο 2020.

* όσοι / όσες εκπαιδευτικοί ενδιαφέρεστε μπορείτε να μας στείλετε email στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο: margueritelapetite@gmail.com

* για περισσότερες πληροφορίες για εμάς και την ομάδα μας μπορείτε να επισκεφτείτε το site: https://bubbleperforming.com/

θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε!

φιλικά βάσια & καριοφύλλης

Σχολιάστε